Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een eigen renovatiebedrijf?

Als u besloten heeft voor uzelf te beginnen met uw eigen renovatiebedrijf moet u een hele hoop zaken regelen om goed te kunnen beginnen. In dit artikel geven wij aan waar u allemaal rekening mee moet houden bij het starten van uw eigen onderneming.

Hoe start ik mijn renovatiebedrijf?

Het starten van een eigen renovatiebedrijf is in principe niet moeilijk. U gaat naar een vestiging van de kruispuntbank van ondernemingen (KBO) bij u in de buurt, u schrijft uzelf in bij de KBO en u bent zelfstandig ondernemer. Maar wilt u het écht goed doen, dan komt er meer kijken bij het starten van een eigen renovatiebedrijf.

Starten vanuit verschillende situaties

De situatie van startende ondernemers is altijd verschillend, wij onderscheiden over het algemeen een drietal verschillende startsituaties, die uiteraard weer per individu kunnen verschillen.

Een van de situaties waaruit u kunt starten als zelfstandig ondernemer is vanuit loondienst. Deze starters staan, voordat ze beginnen met hun renovatiebedrijf, onder contract bij een werkgever. Na ontbinding of beëindiging van het contract starten ze met het ondernemen vanuit hun eigen renovatiebedrijf.

Daarnaast kunt u zelfstandig ondernemer worden als u in de werkloosheidswet (ww) zit. Ondernemers die hun eigen renovatiebedrijf beginnen na een periode in de ww hebben andere regels en regelingen om rekening mee te houden dan starters vanuit loondienst. De starters vanuit de ww hebben te maken met regels en regelingen van het RVA, omdat ze vanwege de ww een uitkering van het RVA ontvangen. Deze regels en regelingen kunnen u ook helpen bij het starten van uw renovatiebedrijf.

De laatste situatie die wij beschrijven is als zzp’er een (door-)start maakt als zelfstandig ondernemer. De zzp’er is over het algemeen al ingeschreven als ondernemer bij de KBO, maar hij verhuurt zich voornamelijk aan enkele grote zakelijke opdrachtgevers. Doordat de zzp’er zich aan enkele grote zakelijke opdrachtgevers verhuurt is hij zeer afhankelijk van deze opdrachtgevers. Daardoor worstelt hij regelmatig met het fenomeen schijnzelfstandigheid. Doordat zzp’ers verder gaan als zelfstandig ondernemer in de particuliere markt zijn ze niet meer afhankelijk van een of enkele opdrachtgevers. En hebben ze geen last meer van schijnzelfstandigheid.

Ondernemingsplan & startkapitaal

Op het moment dat u start met een eigen renovatiebedrijf is het verstandig om voor uzelf, en uw partner, op een rijtje te zetten of het financieel haalbaar is om alle vaste kosten zakelijk en privé te kunnen betalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u voldoende geld verdient om uw onderneming in leven te houden en privé alle kosten op te brengen. Een overzicht van inkomsten en uitgaven voor uw eigen onderneming wordt ook wel een ondernemingsplan genoemd. Met een helder ondernemingsplan ga je goed voorbereid van start met je bedrijf.

Startkapitaal

Uit een ondernemingsplan kan onder andere komen welke financiële middelen u nodig heeft om te investeren in het bedrijf. U zult altijd opstartkosten hebben bij het starten van een eigen renovatiebedrijf. Om investeringen te ondervangen en de opstartkosten te kunnen dekken kan het laten financieren van startkapitaal uzelf helpen om goed te starten.

 

De risico’s

Als u onderneemt als zelfstandig ondernemer met uw eigen renovatiebedrijf heeft u altijd te maken met risico’s. Veelal start men als eenmanszaak, dan bent u hoofdelijk aansprakelijk voor de bedrijfsvoering van uw renovatiebedrijf. Het doel is dan ook om deze risico’s zo laag mogelijk te krijgen en te houden.

Diploma’s

Heeft u diploma’s nodig om te kunnen starten met een eigen renovatiebedrijf? Ons antwoord hierop luidt “nee”. Diploma’s zijn geen vereiste om een eigen bedrijf te kunnen starten. Veel belangrijker bij het starten van een eigen bedrijf is ervaring. 

Uiteraard is de combinatie van een goede opleiding en veel ervaring
de combinatie die het meest succesvol is gebleken.

Regels om rekening mee te houden

Regels om rekening mee te houden Voor een zelfstandig ondernemer met een eigen renovatiebedrijf zijn er verschillende regels, wetten en regelingen om rekening mee te houd

Fiscus

Voor de Belastingdienst, ook wel de fiscus genoemd, moet je bij het starten van jouw eigen onderneming een aantal zaken regelen. Het belangrijkste wat je moet regelen is het aanvragen van een btw-nummer. Als ondernemer heb je altijd een btw-nummer nodig. Dit is nodig om btw-aangifte te kunnen doen voor de omzetbelasting.

Arbo

Ondanks dat je als zelfstandig ondernemer niet in dienst bent van een bedrijf ben je verplicht jezelf te houden aan een aantal arboregels. De arboregels moeten jouw eigen veiligheid en die van derden waarborgen. Aan de volgende algemene voorschriften moet een zelfstandig ondernemer in de bouw voldoen:

  • Het voorkomen van gevaar voor derden.
  • Het zorgen voor de eigen veiligheid en die van andere betrokken personen door zich veilig en verantwoord te gedragen.
  • Het vermijden van levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid. Het niet naleven van deze bepaling is een misdrijf.
  • Alle bepalingen uit het Arbobesluit die te maken hebben met het treffen van maatregelen om een ernstig arbeidsrisico te beperken of te vermijden.
  • Alle bepalingen uit het Arbobesluit die te maken hebben met het treffen van maatregelen om andere arbeidsrisico’s te beperken of te vermijden, dit geldt niet als een zelfstandige alleen werkt.

Wat heeft u allemaal nodig?

Om uw eigen renovatiebedrijf te starten heeft u een aantal praktische zaken nodig als gereedschap en een camionette. Ook moet u een aantal zaken regelen om de algemene bedrijfsvoering in orde te krijgen. Denk hierbij aan de administratie, het maken van offertes en facturen, verkoop en marketing. 

Keuze voor de rechtsvorm

Als u uw renovatiebedrijf gaat inschrijven bij de KBO moet u kiezen welke rechtsvorm uw bedrijf gaat hebben. Voordat u naar de KBO gaat is het belangrijk om al een keuze voor een bepaalde rechtsvorm gemaakt te hebben. U kunt kiezen uit verschillende rechtsvormen bij het starten van een eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een eenmanszaak, een VOF en een BVBA. 

De meeste startende zelfstandig ondernemers in de bouw kiezen ervoor om te beginnen als eenmanszaak. Wanneer u voor een eenmanszaak gekozen hebt kunt u kiezen om een eigen bedrijf op te bouwen als zelfstandig ondernemer of uzelf te gaan verhuren als zelfstandig ondernemer of freelancer. Tussen de zelfstandig ondernemer en de freelancer zitten een aantal belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil is de onafhankelijkheid van een zelfstandig ondernemer die de freelancer in veel mindere mate heeft. 

KBO-nummer

Na de inschrijving bij de KBO ontvangt u het belangrijkste nummer voor uw bedrijfsvoering Uw KBO-nummer. Het KBO-nummer laat zien dat u officieel ingeschreven bent bij de KBO en dus formeel een bedrijf hebt. Door het KBO-nummer kunnen ondernemers en particulieren opzoeken met wie zij zaken doen. Wettelijk is het daarom verplicht om het KBO-nummer te gebruiken in communicatie. 

Diploma bedrijfsbeheer

Daarnaast is het verplicht om een diploma bedrijfsbeheer te kunnen overleggen. Een diploma bedrijfsbeheer toont aan dat je in staat moet zijn om op een redelijke wijze zelfstandig te ondernemen. Wanneer u zelf het diploma bedrijfsbeheer zelf niet heeft kan dit door een derde aangewend worden. Deze wordt dan een stille vennoot gedurende de eerste drie jaar. Daarna is het verplicht dat je deze zelf kan overleggen.

U kunt van start!

Wanneer u alle voorbereidingen getroffen hebt kunt u eindelijk aan de slag met uw eigen renovatiebedrijf. U heeft alles voor elkaar en kan aan de slag!

Heeft u na het lezen van dit artikel het idee ‘Ja! Ik wil graag mijn eigen renovatiebedrijf starten. Maar ik vind het allemaal wel erg veel om te regelen.’? Niet getreurd, wij kunnen u goed ondersteunen bij het starten van uw eigen onderneming. Onze kennis en jarenlange ervaring in de ondersteuning van zelfstandig ondernemers met hun eigen renovatiebedrijf heeft ertoe geleid dat veel klusbedrijven succesvol gestart zijn. Met deze kennis en ervaring kunnen wij u helpen bij het starten van jouw eigen renovatiebedrijf. Ga vrijblijvend het gesprek met ons aan en kom te weten wat wij voor u kunnen betekenen (info@hetklushuis.be / 033-313354).

Klaar om te starten als zelfstandig klusser?

Laat hier vrijblijvend uw gegevens achter

 
Verstuur  

 

Of neem zelf contact met ons op

  033 31 33 54   Bij geen gehoor: +31 497 19 25 69
  info@hetklushuis.be
  0497 19 25 69

 
Loading...